Сучасні проблеми вимагають сучасних рішень. Знайома фраза? Безумовно! Але іноді про неї треба нагадувати власникам бізнесу. У нашому випадку мова йде про підприємства, робота яких так чи інакше пов’язана з логістикою.

У цю категорію підходить практично все, де присутній оборот товарів. Велике виробництво? Оптова чи роздрібна база? Супермаркет? Логістична компанія? Всі підприємства, де так чи інакше потрібно переміщати і зберігати товар, неминуче стикаються з необхідністю правильно підібрати складське устаткування. В іншому випадку його робота буде або надзвичайно довгою, або шалено дорогою, але в будь-якому випадку – неефективною.

Уникнути цього можна за рахунок організації логістичних маршрутів, грамотного розрахунку їх пропускної спроможності і використанні відповідного обладнання. Сьогодні ми розглянемо сучасні навантажувачі – для чого вони потрібні, які моделі найкраще підходять для різних обставин і чи можна знайти альтернативні способи переміщення товарів.

Для чого потрібні навантажувачі?

Це питання навряд чи актуальне для людей, які давно працюють в логістиці. А ось якщо підприємство нещодавно відкрилося, то така постановка питання має право на життя. Зовсім невеликі склади, яким не доводиться обробляти десятки тонн надходжень та відвантажень, можуть обійтися і без цього типу обладнання – найчастіше вистачає навіть гідравлічної рокли.

Зі збільшенням масштабів підприємства зростають обсяги вантажів і, як наслідок, запити. Якщо наявної техніки і персоналу вже недостатньо для того, щоб ефективно обробляти вхідні надходження та вихідні відвантаження, то без важкої техніки обійтися не вийде – необхідно купити навантажувач. В таких умовах навантажувач дозволить переміщати більше вантажів з більшою швидкістю – це, звичайно, позитивно позначиться на темпах роботи всього складу.

А ще навантажувач незамінний, якщо потрібно переміщувати палети по вулиці. Припустимо, виробництво і склад готової продукції знаходяться в різних приміщеннях. Влітку є варіант використовувати ручні або електричні візки і на вулиці, проте при найменших опадах це стає практично неможливим. Для таких погодних умов як сніг або дощ, знадобиться купити навантажувач в разі, якщо зберігання здійснюється на відкритому майданчику.

Чи є інші варіанти?

Так, кара навантажувач – не єдиний вид техніки, здатний переміщати важкі вантажі всередині приміщення. Існують і альтернативні варіанти для транспортування палет – але вони зазвичай мають дещо іншу конструкцію і призначення.

Штабелер

Так вже повелося, що цим терміном позначають, переважно, електроштабелери – інші різновиди на нашому ринку зустрічаються набагато рідше.

Така конструкція робить можливим розміщення вантажів на висотних стелажах (до 6-7 поверхів). Очевидно, що це дозволяє більш ефективно використовувати наявні складські площі, хоч і вимагає певних матеріальних вкладень в обладнання складу. Втім, всі витрати окупаються – адже замість побудови додаткового приміщення потрібно лише встановити більш високий стелаж і купити штабелери з потрібною висотою підйому. Це, зрозуміло, набагато дешевше.

Однак є й недоліки, які роблять цей вид техніки менш універсальним в порівнянні з навантажувачем.

Річтрак

Ця категорія техніки – це скоріше, вдосконалений штабелер. Головні відмінності в порівнянні з навантажувачем – менша ширина робочого проходу, велика висота підйому (до 12 м) і можливість руху вил «вперед-назад». Переваги над електроштабелером – річтраки в рази зручніше в користуванні, однак при цьому помітно дорожче.

Ще одна відмінність в порівнянні зі звичайним вилковим навантажувачем: ричтрак володіє меншим дорожнім просвітом. Це означає, що на вулиці його використовувати не рекомендується. Втім, їзда по відкритим майданчикам і не передбачена конструкцією цього механізму – він потрібен для розміщення товарів на складі.

Електротягач

Чудовий варіант для використання в складі логістичного комплексу для транспортування вантажів між ділянками. Наприклад, за допомогою електричного тягача можна переміщати готову продукцію з виробництва на склад, а звідти – на навантажувальний термінал. При цьому розташування різних ділянок в різних ж приміщеннях не є перешкодою – електричні тягачі впевнено справляються з нерівними дорогами.

Але і у них є один недолік. Може знадобитися додаткове обладнання, якщо мова йде про важкі товари. Якщо ж обраний саме цей варіант, то придбати все необхідне можна в компанії «Склад Трак». 

Спеціалізована техніка для особливих цілей

Отже, у вас є потреба в підвищенні швидкості транспортування вантажів в рамках окремого виробничого або складського комплексу. Як підібрати потрібне обладнання?

  • Для транспортування вантажів між окремими ділянками, розташованими в різних приміщеннях без підйому на стелажі підійдуть вилкові навантажувачі або електричні тягачі. Радимо звернути увагу на тягачі Multi Mover.
  • Переміщення надважких вантажів всередині приміщення і за його межами можна проводити за допомогою електротягачів. Вибір моделі грунтується на необхідній вантажопідйомності. Якщо передбачається, що маса вантажів сягатиме до 80 тонн, то можна зупинитися на одному з тягачів лінійки Multi Mover XL.
  • Для переміщення і складування вантажів різної довжини відмінно підійде 4-х ходовий навантажувач MiMa, завдяки позиціонеру, який дозволяє регулювати відстань між вилами прямо з кабіни. Ще однією особливістю даної техніки є можливість пересуватися в будь-якому напрямку, що дуже практично в вузьких міжстелажних проходах шириною до 2-х метрів.
  • Збірку замовлень можна здійснювати також з використанням спеціальних електричних комплектовщиков. Це дозволяє не застосовувати штабелери та річтраки, а виключно за призначенням, не відволікаючи їх на завдання, пов’язані зі складанням.
  • Для роботи на складах і виробництвах лакофарбових, хімічних і фармацевтичних підприємств життєво необхідний вибухозахищений штабелер MiМa. При виготовленні та зберіганні даної продукції, висока ймовірність утворення вибухонебезпечних летких газів і парів. Завдяки ізоляції електричних контактів і нанесенні спеціального покриття знижується електропровідність і виключається утворення іскор.

Насправді, підбір техніки – невід’ємна частина загального планування роботи складу, і цей процес повинен проводитися в комплексі з аудитом, впровадженням програмних систем і методів управління складом, проектуванням логістичних маршрутів і інших заходів, метою яких є оптимізація роботи конкретного об’єкта. Відповідно, купувати спецтехніку для складу є сенс тільки в тому випадку, якщо це передбачено початковим проектом.

Якщо ж є очевидні проблеми в роботі логістичного комплексу, то краще за все заново провести аудит і підібрати обладнання відповідно до рекомендацій фахівців. Отримати необхідні консультації можна в компанії Sklad Truck.