Електричні навантажувачі – одне з останніх слів техніки, вони відрізняються новітнім поколінням електронних і електричних систем. І попри це, перш ніж купити електронавантажувачі треба дізнатися, чи забезпечить продавець можливість пройти техогляд та обслуговування. Нижче, декілька порад від Sklad Truck.

Що таке техогляд навантажувача і де його проводять?

Технічний огляд – це контроль справності техніки. За законодавством, навантажувачі повинні пройти первинний, періодичний і позачерговий техогляд. Іншими словами,  купити навантажувач і перевірити – це первинний огляд. Періодичний – перед кожною робочою зміною та обов’язково раз на рік. Позачерговий – після ремонту, відсутності експлуатації протягом року або втручання, наприклад модернізації.

Відповідно, техогляд навантажувача в різні моменти часу буде містити різні роботи. При введенні в експлуатацію або після ремонту треба перевірити ідентифікаційні номери, тип, модель, номер двигуна на предмет відповідності їх тим, які зазначені у свідоцтві про реєстрацію, і звичайно зробити перевірку технічного стану. У разі періодичного огляду, можна сміливо переходити до техогляду.

Техогляд навантажувача – це візуальний контроль і перевірка техніки, її механізмів, гальм, системи управління, електрообладнання та ін. Виглядає це так: оператор або уповноважена особа оглядає електро навантажувачі, щоб переконатися, що металоконструкції – без деформацій, вила – рівні, а зварні з’єднання – без тріщин. Потім навантажувачі перевіряють на справність АКБ (рівень електроліту повинен бути в нормі, вентиляційні отвори без сміття). Крім зарядки батареї, треба перевірити надійність кріплення акумулятора на навантажувачі, справність і чистоту клем. Взагалі, всі дроти навантажувача, як внутрішні , так і зовнішні, повинні бути заізольовані.

Потім треба оцінити зовнішні світлові прилади та звуковий сигнал (він повинен бути добре чутним в робочому шумі).

Обов’язково перевірити вилочні навантажувачі на герметичність гідропроводу, гідропідсилювача рульового механізму, гальмівної системи.

І звичайно колеса: шини не повинні бути зношені, мати тріщини, розколи, а колісні диски мають бути без пошкоджень або деформацій. Пневматичні шини – без здуття, порізів, витоку повітря. Кріплення  керуючих і ведучих коліс має бути надійним, без осьових люфтів. Важливо – справні робочі і стояночні гальма.

Крім того, вилочні навантажувачі обов’язково перевіряють на предмет стану вил, вантажозахоплювальних пристроїв, а також їх фіксаторів. Для цього просто підніміть вила на максимальну висоту й опустіть – якщо ривків немає, значить, порядок. Аналогічно перевіряють механізм нахилу – нахиляємо щоглу вперед назад.

В цілому, в залежності від моделі та типу навантажувача, етапи техогляду можуть варіюватися, але головне, техніка не повинна видавати дивні звуки, натомість працювати тихо, без ривків, бути оснащена вогнегасником.

Щодо технічного обслуговування (ТО-1, ТО-2, сезонне), електричні навантажувачі мають проходити його в терміни, встановлені виробником, власно як і будь-яка техніка. Результати періодичного технічного обслуговування навантажувачів записують в їх паспорта. Техобслуговування включає заміну масла і робочих рідин, фільтрів, а також додаткові роботи по усуненню несправностей, заміни зношених запасних частин і матеріалів. Але це вже інша історія.

Хто і коли проводить техогляд?

І до, і після. Оператори навантажувачів перед початком роботи, а також при заміні операторів у разі закінчення робочої зміни, мають перевірити технічний стан навантажувача. Аналогічно щоденне обслуговування, його проводять після закінчення зміни або ж раз на добу незалежно від кількості змін. Мета – підготувати навантажувач до подальшої експлуатації.

Купити навантажувачі – це лише частина справи, знати, як провести огляд і обслуговування – інша, не менш важлива. Розв’язати всі ці питання допоможе сервісний відділ Склад Трак.